Biodiversiteit Leefbaarheid

Met open oog ook eens omhoog kijken

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Iedere week bewijst Diny Heidenrijk het weer: als je je fotocamera meeneemt op pad, zie je vanzelf meer om je heen. Daarom gaan we iedere week een keer me op pad. Deze week leerden we: kijk ook eens omhoog!

Door Diny Heidenrijk

We fietsen door de woonwijk in Raalte Noord en even later over de Lindertseweg. We zijn dan meteen op het platteland. Zo buitenaf kun je goed van je afkijken en zie eens wat een heldere blauwe lucht. Er drijven grote witgrijze wolkenpartijen boven onze hoofden. Door de zon wordt het contrast tussen licht en donker flink aangezet. Er zijn verschillende lagen in die wolkenmassa’s want sommige wolkjes schuiven voorlangs bij een langgerekte wolkenband die blijkbaar trager beweegt. Even een foto van maken.

Verder op in het weiland lopen zwanen die van verre al op vallen door hun witte verenpak. Net als de witte reiger die we, als we weer doorfietsen, een eindje verder langs de slootrand zien struinen. Die heeft nog geluk met dat zachte winterweer want zolang de vorst niet invalt kan hij makkelijk blijven vissen. We steken de grote verkeersweg over en via de Wissinkweg koersen we aan op Mariënheem. Moet je zien hoe veel knotwilgen daar op een rij staan. Het zijn al oude want ze zijn knoestig,  krom, sommige opengebarsten en met forse knotten die pas geleden zijn gekortwiekt. Sinds ik dat steenuiltje heb gezien bij de uilenkast in een knotwilg aan de Hondemotsweg kan ik geen wilgenboom voorbijgaan zonder een gevoel van verwachting of …..Ik bekijk elke boom nu toch oplettender, zeker die met van die holtes en gaten erin. Je weet maar nooit!

In Mariënheem steken we de grote weg opnieuw over en via een spoorwegovergang komen we op de Raamsweg. Hiervandaan is het maar een klein stukje naar het Boetelerveld. Kunnen we ook wel even een kijkje nemen. Hier is het rustig zo ’s winters. Mooi steken de gele pollen pijpenstrootjes af zo tegen de donkere heidestuiken. Hoog boven de dennen vliegt een buizerd over. En daar jakkert een gaai naar een berkenboom. De kikkers zullen wel overwinteren in de modder van de vennetjes. Libellen en vlinders hebben hun eitjes gelegd en zo gezorgd voor het voortbestaan van hun soort. In de lente zullen we ze weer zien dansen en fladderen  boven de plassen en de dopheide. Wij gaan op huis aan.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten