Biodiversiteit

Met open oog naar het bloemrijke Raalterwoold kijken

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Nadat we de lat uit de ijzeren houder omhoog hebben gebeurd zwaait het rustieke houten hek open en kunnen we de fietsen aan de binnenkant daarvan zetten. Voor ons ligt een groot bloemenveld. Het vlamt kanariegeel op met hier en daar wat rode stipjes van klaprozen en blauwe plukjes korenbloemen. We zijn op het Raalterwoold aan de Hogebroeksweg net buiten Raalte.

Door Diny Heidenrijk

Dat uitzicht nodigt echt uit om meteen foto’s te gaan maken. Kijk er staan verspreid ook zonnebloemen tussen. Hè, wat jammer nou, ze staan net allemaal van ons af met hun bloemhart richting het licht. We lopen rondom het veld wat heen en weer om ze toch vol in beeld te krijgen. Zo tegen de avond aan is het rustig en de zon begint al aardig te zakken. Er schijnen zonnestralen tussen een gat in de stapelwolken door en dat levert mooie plaatjes op: een jakobsladder. Er zijn meer mensen die dit veld hebben ontdekt. Om de beurt nemen een paar meisjes foto’s van elkaar tussen de bloemen.

Langs de rij met knotwilgen lopen we verder het natuurgebied in. Er staan paaltjes die aangeven dat je hier verschillende wandelroutes kunt lopen. Een vorige keer gingen we naar rechts en kwamen we via een bos terug op de Hogebroeksweg. Nu gaan we naar links en steken een laaggelegen veld over want er groeien hier veel biezen. Het heeft de afgelopen tijd niet heel veel geregend want anders zouden we hier zeker lopen soppen, nu houden we de schoenen droog. We komen over een bruggetje en langs een weiland met schapen. Zie eens, hier staan veel bramenstruiken die vol zitten met nu nog rode vruchten. Over een maand misschien nog eens langs gaan en ik zie in gedachten al wat potjes jam in mijn keukenkast staan…

Het leuke is dat de route ook over hekjes en over (prikkel)draad gaat. Je wandelt hier echt door de weilanden. Na verloop van tijd komen we bij een wetering en dan zie ik dat we bij de waterplas uitkomen gelegen aan het fietspad dat langs het ‘Natuurlijk Huis’ loopt. Rondom de waterplas kijken we nog even naar libellen in het riet. Dan slaan we linksaf en volgen het fietspad tot we weer op de Hogebroeksweg uitkomen. Op het eind moeten we weer linksaf en zijn we na een paar honderd meter terug bij onze fietsen.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten