Met open oog naar een metselaar kijken

Interessant? Deel het artikel

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname) boomklever
Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Als je in het bos loopt en je denkt dat een metselaar je nafluit, dan zou dat zo maar eens een boomklever kunnen zijn, zijn roep lijkt er wel wat op. De app BirdNET helpt je een aardig handje bij het zoeken van de vogel bij het geluid dat je hoort. Maar die app is overbodig als je Diny Heidenrijk bij je hebt. Die kent de vogel en zijn geluid. Mooier nog, ze ziet hem door de lens van haar camera en kent zijn eigenschappen. De boomklever? Een echte metselaar!!!

Door Diny Heidenrijk

Tjonge jonge nu in de lente krijgen zowel mens als dier het op de heupen… Mensen hebben zin om hun huis of tuin eens flink onder handen te nemen: overal wordt ge- of verbouwd. Een huis, een tuinhuisje of veranda waar je dan tuinmannen, bouwvakkers en klussers aan het werk ziet. Hetzelfde gebeurt ook bij de dieren. Hanteert de timmerman de hamer, vogels zoals spechten doen het met hun snavel. Moet er worden gemetseld dan doet de mens dat met stenen en specie maar deze vogel, de boomklever, doet het met modder en eigen speeksel.

Ik zit verdekt opgesteld en volg de gedragingen van deze vogel al een hele poos. Keer op keer komt hij bij de vijver terug op een plekje waar het water overgaat in de zanderige oever. Dan hakt hij zijn stevige snavel diep in de modder, gaat wat heen en weer met zijn kop en met een bek vol drab vliegt hij weg. Aha, die is duidelijk bij zijn ‘huis’ aan het klussen. Dat betekent dus dat hij een boomholte heeft gevonden, waarvan de vliegopening nog te wijd is of hij heeft een oud spechtenhol in beslag genomen en is hij die aan het renoveren. Hij gaat de opening daarvan precies op maat metselen. Een boomklever is namelijk een holenbroeder. De ingang van zijn nest mag niet te groot zijn zodat andere grotere vogels erin kunnen maar wel zo dat hij er zelf nog net door kan. Hij houdt erg van metselen want ook als het gat wel op maat is dan nog metselt hij wat rondom. Vindt hij echter een holte met een te smalle entree dan wordt z’n sterke snavel als timmergereedschap ingezet en hakt hij een ingang op maat.

De boomklever kan zowel omhoog als omlaag tegen boomstammen lopen om zijn voedsel, insecten, te zoeken. Dat en het gegeven dat hij zijn nestingang bijna helemaal dicht pleistert heeft hem zijn naam gegeven. Is het nest ‘opgeleverd’ en ook goedgekeurd door het vrouwtje dan kan ze beginnen met eieren leggen. Ze blijft tijdens het broeden in het nest terwijl het mannetje haar voedsel komt brengen. Als de jongen eenmaal uit het ei zijn gekomen worden ze verder door beide ouders groot gebracht.

Ik laat deze metselaar rustig verder werken terwijl ik opsta en door loop ondertussen denkend aan de klusjes die mijzelf thuis nog wachten…

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.