Biodiversiteit

Met open oog naar een havik kijken vanuit de observatiehut

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

“Sssst!!!! Opeens is iedereen stil, en alle vogeltjes zijn in een mum van tijd uit het decor verdwenen. Je voelt de spanning en de camera’s beginnen te klikken. We halen amper adem en turen compleet gebiologeerd door de zoeker. Voor de vogel-observatiehut is een havik neergestreken op een tak van de eikenboom. Zijn felle ogen spieden in het rond. Wauw wat een prachtige roofvogel en dat zo dichtbij!”

Aan het woord Diny Heidenrijk. Ze doorkruist Salland en neemt altijd haar camera mee. Alleen daarom al kijkt ze beter om haar heen. Reden genoeg eens in de week een keertje mee op pad te gaan.

In Salland zijn diverse hutten van waaruit je vogels op ooghoogte kunt observeren met verrekijker of fotograferen/filmen met een camera. Er zijn openbare hutten, voor iedereen toegankelijk (o.a. langs de IJssel bij Fortmond of bij de Tiggelgaten in Herxen) en er zijn hutten die per dag (van zonsopkomst tot zonsondergang) afgehuurd kunnen worden. Welke vogel/diersoorten te bekijken zijn is afhankelijk van het jaargetijde  en de plek waar de hut staat.

“Vandaag zitten we met vier personen in een afgehuurde hut in een bos aan de weg naar Holten, bij Espelo. De hut heeft spiegelglas en is half ingegraven in de grond. Jongens, wat een dag wordt dit. Vanmorgen hebben we ook al de buizerd op visite gehad!

De havik blijft een hele poos de omgeving scannen met zijn priemende ogen. Het is een mannetje. Blijkbaar bespeurt hij geen onraad want hij vliegt naar beneden en gaat in de ondiepe vijver voor de hut badderen. Al met al hebben we een kwartier lang de gelegenheid om hem te bewonderen, te observeren en te fotograferen. Als hij eenmaal is wegevlogen zakken we achterover in onze stoelen en doen we een high five. Snel even terugkijken of hij er goed op staat, of er mooie plaatjes bij zijn. Veel tijd echter om terug te kijken op de camera is er niet want nu de roofvogel weg is komen de andere vogels weer terug. Ook de bosmuis en de eekhoorn laten zich vandaag geregeld zien.

Het is elke keer weer afwachten wat er voor de lens komt.  De natuur laat zich niet dirigeren Maar na zo’n dag genieten keren wij vanavond zeker weten voldaan en met volle foto geheugenkaartjes weer huiswaarts!”

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten