Biodiversiteit

Met open oog naar de al weer bloeiende natuur kijken

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

“Januari heet wintermaand maar in onze tuin heb ik toen al meerdere foto’s gemaakt van voorjaarsbloeiers!  Het lijkt erop of we zo van de herfst overgaan in de lente…” Diny Heidenrijk kijkt haar ogen uit met al die vroegbloeiers.

Door Diny Heidenrijk

“En nu begin februari, echt te gek, moet je zien: daar bij de beukenhaag bloeien de gele winterakonieten volop! Half januari stonden hier de sleutelbloemen al in bloei en zag ik de eerste groene ruggetjes van die akonieten uit de aarde omhoog piepen. ‘Tjonge jonge, wat een durfallen’ dacht ik nog! Nu twee weken later staan ze helder geel te pronken en vallen ze heel goed op in de verder nog kale zwarte aarde.

In het park hangen de lange gele stuivende hazelaarkatjes in de wind te bengelen. En de vlierstruiken hebben al blaadjes! Bloeiende krokussen en sneeuwklokjes geven mij al echt een voorjaarsgevoel en er zijn zelfs al narcissen gesignaleerd… Als dat maar goed gaat want als het alsnog goed gaat vriezen krijgt hun enthousiasme een flinke tik en gaat er veel kapot.

Ook de vogels hebben volgens mij al het idee dat de lente in aantocht is. In de hoge berkenboom zijn de houtduiven al druk bezig met elkaar het hof te maken. De mussen kwetteren en jagen achter elkaar aan net als de mezen. Tja ze hebben blijkbaar helemaal niet in de gaten dat het eigenlijk winter is want er is nog volop voedsel voor handen (snavel) in de natuur.  Hadden we vorige winter nog appelvinken, sijsjes, kepen, puttertjes en de boomklever bij het voederhuisje nu hebben we deze soorten daar nog niet een keer gesignaleerd. Zolang er nog overal iets van hun gading te vinden is wagen ze zich niet zo dicht bij huis. Gelijk hebben ze.

Eigenlijk zijn januari en februari de rustmaanden voor de natuur. Wij hebben dan tijd voor het snoeien van (fruit)bomen, heggen, hagen, struiken en het knotten van wilgen.  En eigenlijk zo tegen maart aan begint dan het ontwaken en komt het groei- en bloeiseizoen weer op gang.

Ben benieuwd wat het weer (en dus de natuur) gaat doen de komende weken…

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten