Met open oog: langs fietsknooppunten naar stinzenplanten

Interessant? Deel het artikel

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname) met open oog knotsbloem
Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

“Maar waar maak jij al die mooie foto’s dan”, is een vraag die we deze week niet hoeven stellen aan Diny Heidenrijk, ze geeft er de fietsknooppunten bij;) Goed zo, want waar ze is geweest, dat is nou net zo’n plekje van Salland waar het wel mooi is, maar dat je wel moet weten te vinden.

Iedere week neemt Diny ons mee op pad en laat ons meekijken door de lens van haar camera. Deze week fietsen we naar de Sumpelweg

“Via de knooppunten 47-48-91 vanuit Raalte fiets ik naar de Sumpelweg. En dat is nog eens leuk: die Sumpelweg gaat over in een soort verharde zandweg. Enigszins verhoogd en tussen de weilanden loopt deze weg door echt landelijk gebied. Verder naar knooppunt 19 kom ik bij de Heetenerdijk.

Hier moet ik toch echt wel van de fiets want in de berm groeien heel veel witte kleine bloemetjes met kantachtige groene blaadjes: bosanemonen. Anemone nemorosa, alleen de naam is al poëtisch… Prachtig gezicht, de bloemen hebben tere bloemblaadjes die allemaal wijd openstaan om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen. In het hart zie ik de fijne gele meeldraden die lonken naar bijen voor bestuiving.

De bosanemoon is een van de vele stinzenplanten zoals het sneeuwklokje, de boshyacint, de sneeuwroem, de winterakoniet, de kievitsbloem, het lelietje der dalen, de holwortel, het daslook, de vogelmelk en de krokus. Stins is een Fries woord voor stenen huis. Vroeger waren alleen rijke vaak adellijke families in de gelegenheid om zich een stenen huis te kunnen veroorloven.

Bewoners van een stins hadden ook de middelen om voorjaarsbloemen aan de schaffen en in hun tuinen aan te planten. Deze voorjaarsbloemen waren door ontdekkingsreizigers en avonturiers meegebracht van hun verre reizen en dus kostbaar.

Stinzenplanten zijn meestal een bol- of knolgewas en komen elk jaar terug. Ze vermeerderen door nieuwe bolletjes/knolletjes te vormen en zo zijn ze verwilderd en kunnen we ze op vele plekken tegen komen. Ze bloeien vroeg in het voorjaar voordat de bomen en struiken in blad komen en hun schaduw over de bodem werpen. Ik vraag me af hoe deze anemonen hier zijn terecht gekomen…

Plat op mijn buik maak ik een serie foto’s.

Daarna fiets ik door langs knooppunt 44 (Broekland) 36 (Elshof) 24-25 (Schaarshoek) waar de lelietjes der dalen in april en mei volop in bloei zullen staan en waar ik dan weer naar op zoek ga. Via de punten 21-28 kom ik terug in Raalte.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.