Biodiversiteit

Met open oog kabouter Spillebeen heen en weer zien wippen

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Op een rode paddenstoel, vol met witte stippen, zat kabouter Spillebeen heen en weer te wippen. Je begint dat deze tijd van het jaar onwillekeurig te zingen. Diny Heidenrijk kon het liedje ook niet vermijden toen ze deze week op pad ging, uiteraard met haar fototoestel bij zich:

“Plat op mijn buik lig ik languit in het gras. In de zoeker van mijn camera kijk ik naar een paddenstoel die bekend is uit een kinderliedje: de vliegenzwam met zijn rood met witte stippen. Nee hier geen kabouter Spillebeen die heen en weer zit te wippen en bestraft wordt door vader Langbeen. Wel een stevige bries die het blaadjes laat regenen en ze daarna doet opwaaien in mini tornado’s.

Herfst. Overal schieten opeens paddenstoelen de grond uit bij dit vochtige weer. Paddenstoelen spreken tot de verbeelding bij jong en oud. Ze zijn sprookjesachtig en mysterieus. Als je het hebt over elfenbankjes, zwammen die vaak op rottend hout verschijnen, zie ik er met enige fantasie zo maar van die sprookjes wezentjes op zitten…

De sponszwam vind ikzelf een bijzondere paddenstoel en de naam geeft aan waar deze sprekend op lijkt. Je kunt ze vinden op oude stronken van eikenbomen. Ook de stinkzwam spreekt tot de verbeelding. Wanneer deze zwam op rijst uit de bosgrond en je er wat dichterbij komt weet je precies waarom hij aan zijn naam komt! Vliegen en insecten zijn blijkbaar dol op deze penetrante lucht..

In het gras zie ik verschillende soorten inktzwammen. Vroeger maakte men hiervan zelfs echt inkt. Op internet vond ik het volgende recept:

Om inkt te maken heb je een aantal kale inktzwammen nodig die al flink aan het “verinkten” zijn. Stop ze in een pannetje en voeg er een aantal kruidnagels aan toe. Breng dit langzaam aan de kook. De inhoud van het pannetje verandert snel in een zwarte brij. Laat de brij circa 5 minuten door pruttelen en giet de vloeistof daarna voorzichtig af in een inktpotje. Zorg ervoor dat de stelen en hoedresten achterblijven in het pannetje. De kruidnagels zorgen ervoor dat de inkt jarenlang bewaard kan worden. De inkt geschikt is om te schrijven en te verven’.

Al deze en andere zwammen kom ik tegen tijdens een wandeling in de bossen rond voormalig klooster Sion. Maar de apartste is toch de biefstukzwam. Oogt als een echte biefstuk en was in 2017 zelfs paddenstoel van het jaar. Ziet er eigenlijk best lekker uit maar is zeker niet geschikt voor consumptie. Hmm misschien vanavond biefstuk met champignons op het menu…maar dan wel eerst langs de slager.”

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten