Biodiversiteit

Met open oog: in de wei

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Mensen verlangen in de winter naar licht en groene blaadjes. Ze kijken uit naar de lente, naar de zon. Als het dan zover is trekt een ieder er opuit, praten we over ‘rokjesdag’ en worden motoren en ‘open dak-vehikels’ weer van stal gehaald. Dat ziet Diny Heidenrijk allemaal aan haar voorbij trekken als ze met haar fototoestel door Salland trekt. Eens per week neemt ze ons mee op pad.

“Een kennisje vertelde dat hun koeien in het weekend voor het eerst na de winter naar buiten mochten, de wei in. Of we dat eens mee wilden maken? Ja zeker dat leek ons wel leuk. Niet in het minst omdat deze boer zijn koeien nog in de wei liet lopen. Zouden koeien dat nu ook hebben, dat ze zo uitkijken naar de lente?

Gewapend met camera fietsten we naar de boerderij vlak achter Heeten. Stralend weer, bermen vol wit kanten fluitenkruid, gele boterbloemen, roze koekoeksbloemen en rode veldzuring. Volop lente!

Bij de boerderij aangekomen was er een pad afgezet met hekken van de schuur waarin de koeien hadden overwinterd tot het weiland. “Ja”,  zei de boer, “dat is wel nodig want de koeien gaan zo helemaal los hoor! Blijf langs de kant, achter de hekken en het gaas om het weiland”. Na een bakje koffie was het dan zover. Het grote moment was daar…

Met de camera in de aanslag stonden we te wachten toen de boer de grote staldeuren open zette. Even bleef het rustig maar toen speelde er zich een waar spektakelstuk voor onze ogen af. De eerste paar koeien staken de kop om de deur, liepen daarna op een sukkeldrafje tussen de hekken door en sprongen toen in allerlei potsierlijke en zijwaartse bewegingen het weiland in met hoog opgeheven staarten. Sommige ‘dames’ renden als een bezetene rond, andere klauterden half op elkaars rug. Het leek op een schoolklas met kinderen die vrij werd gelaten na een hele dag binnen te hebben gezeten! Prachtig om mee te maken.

Of die koeien ook uit gekeken hebben naar de lente!”

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten