Biodiversiteit

Met open oog het menu van de roodborsttapuit analyseren

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

In het buitengebied van Raalte langs schouwpaden lopen en je ogen en oren de kost geven. Dat is wat Diny Heidenrijk heel geregeld doet en omdat ze dan een fotocamera bij zich heeft, ziet ze zoveel om haar heen.

Door Diny Heidenrijk

Ik scan de omgeving met mijn ogen en zie weilanden langs de wetering waar het fluitenkruid sierlijk staat te wuiven in de wind. Om de witte bloemschermen heen vliegen allerlei insecten en kijk daar koolwitjes en een citroentje. Waar is mijn macrolens…

Goh, volgens mij zijn er verschillende soorten vliegachtigen, ik zie ‘gewone’ vliegen, maar ook van die zweefvliegen die steeds zoemend om mijn hoofd dansen en van die gestreepte die wel wat lijken op wespen. En daar kruipt een insect met lange voelsprieten langs een stengel. In de oksel van een plant zitten schuimbelletjes van het spuugbeestje, een cicade soort.

Dan valt mijn oog op een vogeltje dat een eindje verder boven de grassen en kruiden uitsteekt. Ik laat me voorzichtig en heel langzaam op de grond zakken. Snel wisselen van lenzen want nu heb ik een telelens nodig. Het diertje blijft fluiten “tie-iep sjik sjik”. Het is een roodborsttapuit, een mannetje. Net als ik af wil drukken vliegt hij een eindje verder maar nog wel binnen het zichtbereik van mijn camera. Hij zal hier wel ergens een nestje hebben. Ze maken namelijk een nest op de grond of er vlak boven.

Stil blijf ik zitten en volg het gedrag van deze vogel. Hij zit op het uiteinde van dikke grashalmen of stengels van het fluitenkruid en hebbes… met een snelle beweging wordt er een slachtoffer uit de lucht gepikt, een langpootmug. Hij wipt telkens van de ene naar de andere zitpost en soms verdwijnt hij tussen het hoog opgeschoten groen om even later weer op te duiken. Zou hij die prooien naar zijn jongen hebben gebracht?  Hmm, ook spinnen staan blijkbaar op z’n menu zie ik.

Leve de telelens die ook prima als verrekijker dienst doet. Een vrouwtje roodborsttapuit laat zich nu ook zien, zij is wat minder fel oranje op de borst en bruiner van kleur. Ze vertoont hetzelfde gedrag en ik denk maar zo dat het een stel is.

Bloemen, planten en kruiden trekken insecten aan en daar komen weer bepaalde vogels zoals deze roodborsttapuiten op af. Het zijn trekvogels die de winters in Zuid Europa en Noord Afrika doorbrengen. Wij genieten er in het voorjaar en de zomer van.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten