Biodiversiteit

Met open oog helder licht absorberen op de Sallandse heuvelrug

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

We hebben de zonnewende gehad en dat betekent dat de dagen weer gaan lengen! Niet dat je het nu meteen al merkt dat het langer licht blijft maar een nieuwe cyclus is begonnen! Vandaag schijnt de zon, de lucht is blauw en dus ga ik er met een fotomaatje en camera op uit tijdens die paar uren met helder licht midden op de dag.

Door Diny Heidenrijk

Bij het buitencentrum op de Sallandse heuvelrug parkeren we de auto. Het centrum zelf is dicht in verband met de lock down, maar wij kiezen ervoor om buiten dat aparte gebouw te vangen in de glazen bol. Zo kun je ook bezig zijn in de natuur en in de winter.

We lopen daarna een afwisselende route en er is genoeg te zien. Moet je eens kijken hoe die knalgele koraalzwammetjes opvallen boven dat helgroene mos. En daar staat een afgetakelde dennenboom waar grote tonderzwammen op groeien. De beuken hebben nog wat laatste blaadjes in bruin- oranje tinten die prachtig afsteken tegen de donkere stammen.

Omdat er al heel veel blad is gevallen biedt het bos interessante doorkijkjes. Daar staat een dikke beuk met een opvallend langgerekt litteken op zijn stam: alsof hij plaatselijk uit zijn bast is geknapt. Je ziet een stuk licht gekleurd kernhout met daar omheen een dikke donker geribbelde rand. Het lijkt wel een stukje houtsnijwerk.

Oppassen geblazen het pad loopt naar beneden en hier is het modderig en glad, er liggen plassen. Maar oh wat worden die bomen daar prachtig in weerspiegeld. Hoor de gaai, een soort lacherig geluid.

We verzamelen wat dennenappels voor de eekhoorns thuis en wandelen terug naar het buitencentrum. Lekker, je kunt aan de deur van het restaurant ‘cappuccino take a way’ bestellen. En staande op het terras smaakt dat best. Boven ons hangt een groot oranje zeildoek als beschutting tegen weer en wind.

Hé kijk eens, dat geeft bijzondere reflecties in onze kristallen bol. Vanuit verschillende hoeken maken we een hele serie foto’s. Andere bezoekers komen een kijkje nemen en willen weten wat we aan het doen zijn, vragen hoe zwaar zo’n bol is. Iemand vertelt over een vakantie in Azië waar een straatartiest vingervlugge acrobatiekkunstjes deed met zo’n glazen bol. Een man vertelt, een beetje besmuikt, over z’n fotograferende schoondochter die tijdens een familie stadswandeling zomaar languit op de straat ging liggen om een foto te maken.

Haha, wij snappen dat heel goed!

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten