Biodiversiteit Leefbaarheid

Met open oog een ijsvogeltje bekijken

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

De tiggelgaten van Herxen zijn op een vrieskoude winterdag interessant omdat je er snel kunt schaatsen. Maar Diny Heidenrijk laat ons deze week zien dat je er in het voorjaar ook heel mooi terecht kunt. Diny heeft altijd een fototoestel bij haar omdat je dan veel beter om je heen kijkt. Gelukkig maar, anders hadden we deze ijsvogel nooit zo mooi gezien.

Diny Heidenrijk: “Regelmatig maken we een rondje rond de tiggelgaten in Herxen. Auto parkeren langs de Herxenweg vlak bij het bankje dat er staat. Dan lopen langs het huis met het bordje ‘Bed en Stoete’ en daar tegenover een eindje verder  rechtsaf het smalle pad in. Vooral in het voorjaar kom je hier ogen te kort, er is zoveel om van te genieten.

Een groenig licht schijnt door alle wilgenstruiken die over het pad hangen. Langs weerszijden vormt het fluitenkruid een kanten heg. Insecten zoemen rond je hoofd en zwermen rond de bloemen. Je hoort het gesnater van eenden en ganzen en door het struikgewas heen zie je een zwaan op haar nest zitten die ons secuur in de gaten houdt. Even later lopen we het volle zonlicht in langs een akker. Kijk, daar bloeit het klein hoefblad en er fladderen koolwitjes.  Rechts staat een prachtige meidoornhaag in volle bloei en het barst er van de libelles! Dit is ook het moment dat je de boomvalken in actie kunt zien hier. Zij jagen op vliegende prooien en met name libelles staan bovenaan op hun menu!

We gaan weer rechtsaf en komen dan bij de ijsvogelhut; de naam zegt het al: hier heb je kans om de ijsvogel te spotten. Ook de visarend komt weleens zijn visjes op deze plek verschalken. Wanneer we verder wandelen en links afslaan komen we op de IJsseldijk. Een eindje verder langs de oude steenovens staat nog een vogelkijkhut. Hier heb je zicht op de IJssel. Een paar jaar geleden liepen we hier bijna een eend van haar nest die op haar eieren zat te broeden…

We keren om, slaan linksaf de weg op en lopen tot de bocht. Daar rechtdoor duiken we weer een pad in. Vinken, meesjes en merels vliegen tussen de bomen en een goudhaantje scharrelt rond op de grond. Halverwege dit pad komen we bij een rustieke houten brug die een paar plassen overbrugt. Hier heb je mooi uitzicht over het water. Na een paar honderd meter zijn we terug op de Herxenweg. Het was weer de moeite waard!”

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten