Biodiversiteit Leefbaarheid

Met open oog: de ‘Zwolse tulp’

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

Wij maken als gemiddelde burger op zondagmiddag ons ommetje om de benen even te strekken. Zo niet Diny Heidenrijk. Die ziet van alles, en dan nog eens wat extra, als ze de pad gaat. Komt ook door de camera die ze steevast bij zich heeft. Lezers van haar serie hebben het geluk eens in de week mee te mogen kijken door de lens. Dat leert je anders kijken, dan strek je niet alleen maar je benen meer. Er is zo veel te zien. Al helemaal in de lente!

“Op pad gaan in de lente is ogen tekort komen. Het beste is wanneer ik vooraf al een keuze maak wat ik wil gaan fotograferen en welke apparatuur ik dus mee moet nemen. Dan is het zaak dat je weet waar je bepaalde dieren of planten kunt tegenkomen.

Ik had in natuurbladen gelezen over kievitsbloemen die zeldzaam zijn en nog maar op een paar beschermde plekken in ons land voorkomen. Onder andere ergens daar waar het Zwarte Water en de Overijsselse Vecht bij elkaar komen. Je kunt inschrijven op een excursie maar er is beperkt plaats en ieder jaar melden zich weer veel liefhebbers.

Opeens herinnerde ik mij dat de man van een oud collega lang geleden vertelde over Zwolse tulpen. Die zouden vroeger volop hebben gebloeid in de weilanden rondom zijn woonplaats Zwolle. “We gingen na schooltijd bosjes van die Zwolse tulpen plukken”, vertelde hij. “Daarna gingen we die in de buurt voor een paar cent verkopen langs de deur voor Moederdag”.

Tijdens het struinen in de natuur  in de buurt van het Zwarte Water heb ik enige jaren geleden per toeval een weiland vol van die wonderschone kievitsbloemen ontdekt en ben daar heerlijk gaan fotograferen (er stond geen bord en er was geen hek…) Wat een feest, honderden kievitsbloemen tussen de pinksterbloemen!  Maar ik werd op mijn beurt ontdekt en liep bijna tegen een forse bekeuring aan. Gelukkig liep het met een waarschuwing goed af…

Naderhand hoorde ik over een plekje waar deze bijzondere bloemen ook in het wild groeien. Daar kun je legaal en aan weerszijden van het fietspad op de Nieuwe Weteringkade (op een industrie terrein bij Zwolle) deze prachtige bloemen bewonderen. Ze hebben het hier naar hun zin want er verschijnen er elk jaar meer. Er zijn paarse en witte exemplaren. Elk voorjaar moet ik er gewoon even langs om de lente letterlijk aan te raken. Afhankelijk van de temperatuur zijn ze te bewonderen van eind maart tot begin mei.”