Biodiversiteit Gezondheid

Met open oog de vele soorten lentegroen bekijken

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

“Heerlijk die lente, ik wil er elke mooie dag wel op uit” begint Diny Heidenrijk haar wekelijkse artikel op duurzaaminsalland. “En het fijnste is dat we hier in Salland in zo’n prachtige streek wonen. Je hoeft nooit ver om van de natuur te genieten.” Die natuur is nog mooier als je je fototoestel mee op pad neemt. Alleen al dat je die bij hebt maakt je meer alert. En daarom gaan we iedere week een keer met Diny op pad. Om te zien wat zij ziet.

“In dit jaargetijde is dat jonge groen de mooiste kleur die er is! Maar als je goed om je heen kijkt zie je heel veel schakeringen groen! In de schilderswinkel weten ze dat ook want volgens de kleurenwaaier kun je verf laten mengen in bijvoorbeeld lindegroen, appelgroen, mosgroen, limoengroen, antiekgroen, legergroen,flessengroen, amandelgroen, grijsgroen en nog meer tinten. Groen heet rustgevend te zijn, een gewilde kleur in onze hedendaagse drukke maatschappij.

Als ik zo rond fiets zie ik dat de dieren op hun beurt  hun voordeel doen met al dat groen. Tevreden grazende koeien en paarden. De schapen met daartussen de ooien met hun speelse dartelende lammetjes. Hazen die zich net als de weidevogels veilig voelen tussen de hoog opschietende groene graspollen. Vooral hun jongen krijgen zo een grotere kans om te overleven door onopgemerkt te blijven. Zang- en roofvogels die tussen de frisgroene bladeren in struiken en bomen nestelen.

In een weiland langs een wetering zie ik een mooi echtpaar: man en vrouw zwaan. Zij zijn in de weer met het maken van hun liefdesnest. Zij gebruiken dat lange groene gras als bouwmateriaal. Manlief trekt met zijn sterke snavel hele pollen los en brengt dat naar de bouwplaats waar vrouwlief het keurig om zich heen rangschikt. Ze hebben een goede en strategische ‘bouwkavel’ uitgezocht: onder een boom die voor de nodige beschutting zal zorgen tegen regen en fel zonlicht. Bovendien langs het water waar de jongen makkelijk bij kunnen als ze eenmaal uit het ei zijn gekomen en waar ze snel kunnen vluchten bij gevaar. Jonge zwanen kunnen al na een paar uur lopen en zwemmen en heten daarom nestvlieders. In het water vinden ze ook hun voedsel want ze leven van waterplanten. Men beweert wel dat een koppel zwanen hun leven lang elkaar trouw blijft…

Moeder natuur heeft het echt mooi geregeld!”

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten