Biodiversiteit

Met open oog de rups een vlinder zien worden

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

“Kijk” zeggen we in het vroege voorjaar, “een vlinder! De lente komt eraan!” Meestal is het een koolwitje of een citroenvlinder die zich bij de eerste zonnige dag laat verleiden om uit zijn pop te kruipen. Maar dan moet je dat eerst natuurlijk wel zien. Diny Heidenrijk is er zo een. Die is altijd met een fotocamera op pad en dan ga je vanzelf anders kijken. Iedere week gaan we een keer met haar mee.

Diny Heidenrijk: In de loop van de lente en in de zomermaanden komen er steeds meer vlinders en soorten bij die we rond zien dartelen. Hun groeicyclus is bijzonder: van vlinder tot ei tot rups tot vlinder.

Mannetjes vlinders ruiken een vrouwtje dat geuren afgeeft. Ik moet even denken aan mijn parfum flesjes op de kaptafel…. Als de paring is geweest gaat het vrouwtje op zoek naar een goede plek om haar eitjes te leggen. Ze zoekt een waardplant, een plant die veilig is en die haar jongen, de rupsen, lusten. Die rupsen zijn namelijk echte kieskauwers. Zo vind je het oranje tipje veel op pinksterbloemen, trekt de brandnetel o.a. de atalanta, de kleine vos (zie foto) en de dagpauwoog aan. En de naam zegt het al: het koolwitje houdt van koolsoorten. Nachtvlinders (motten) echter houden meer van bomen en struiken, zoals de eikenprocessierups… brrr.  Deze soort heeft regelmatig het nieuws gehaald afgelopen voorjaar en zomer en menigeen heeft helaas kennis gemaakt met de brandharen van deze rupsen!

Eenmaal uit het ei gaat zo’n rups als een Hollebolle Gijs aan het eten van die waardplant. De meeste rupsen eten bladeren maar sommige soorten houden van de bloemen of van vruchten. De rups groeit en groeit en knapt regelmatig uit zijn jasje, dus vervelt hij meerdere keren . Onder zijn oude huid die niet meegroeit is dan inmiddels al een nieuwe ruimere huid gegroeid. In dit stadium kunnen rupsen een plaag zijn voor de telers van planten en groenten. Na de laatste vervelling verandert de rups in een pop (hij krijgt een hard omhulsel). En dan gebeurt er een wonder: in die pop verandert de rups in een vlinder!  Hoe dat precies in z’n werk gaat weet men nog steeds niet. Maar na enkele weken of maanden (afhankelijk van de soort) barst de pop open en komt er een vlinder tevoorschijn. Die vlinder moet eerst de nog natte en opgevouwen vleugels laten drogen en oppompen. Daarna kan ze vliegen en herhaalt de cyclus zich. Interessante en mooie diertjes zijn het maar als rups mogen we ze niet zo erg.