Biodiversiteit Circulaire economie Leefbaarheid

Met open ogen door je eigen tuin lopen

Foto: Diny Heidenrijk (bronvermelding verplicht bij overname)

“In onze achtertuin hangen een paar potten met vogelpindakaas. En daar komen vele soorten vogels op af”, start Diny Heidenrijk haar wekelijkse natuurbeleving voor Duurzaam in Salland. Het wordt vandaag geen wandeling ergens in Salland, we blijven in de achtertuin. En krijgen een lesje circulair denken.

Door Diny Heidenrijk

Op die potten met vogelpindakaas komen mussen, pimpelmezen, staartmezen en bijvoorbeeld koolmezen af. Zelfs de merels doen pogingen om erbij te komen en hangen al fladderend als kolibries voor de pot. Maar we hebben dagelijks ook familie gbs op bezoek, de grote bonte specht. Zij lusten er wel pap van zogezegd.

Mooi om te zien dat wanneer de specht aan het pikken is, de rest van de (kleine) vogeltjes netjes hun beurt afwacht in de bomen en de heg tot deze grote jongen verzadigd is. Maar zo gauw hij wegvliegt begint de strijd wie er het eerst mag. Vooral mussen en mezen proberen elkaar te verdringen terwijl het roodborstje geduldig wacht. Hij is slim want: als er twee honden vechten om een been gaat de derde ermee heen…

In halve kokosnootdoppen doen we strooivoer met zonnepitten en die hangen we her en der op in de tuin. Daar komen naast de mezensoorten als het weer kouder wordt kepen en appelvinken op af. Zo lokken we ook groenlingen, vinken, zwartkopmezen en de boomklevers. Alles wat op de grond belandt is voor het winterkoninkje en de heggemus, de bodemscharrelaars. Tortelduiven kunnen een paar maiskolven niet weerstaan en pikken zo hun graantje mee. En als het echt wintert en ze het eenmaal in de smiezen hebben komen de hele grote houtduiven naar beneden klapwieken. Een appel met wat bruine rotplekjes gooien we niet in de gft-container maar halveren we en leggen we op de grond. De merels smullen ervan.

Regelmatig speel ikzelf echter voor vogelverschrikker want dan komt er een invasie van eksters op visite. En voor je het weet gaat er in een dag een hele pot pindakaas doorheen en krijgen de kleine vogeltjes geen kans. Dat is nou ook weer niet de bedoeling! Net zo min als bezoek van muizen. Die klimmen zelfs in de ijzeren standaards om zo bij een gevulde kokosnoot te komen. Zien we er meerdere tegelijk in het decor dan wordt het tijd voor wat muizenvalletjes en dienen zij op hun beurt weer als voer voor de eksters. Net zoals de sperwer ‘s winters ook onze tuin bij tijd en wijle weet te vinden met voor hem lekkere vogelhapjes.

In de natuur geldt: de circle of live: eten en gegeten worden.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten