Meer insecten en lagere kosten bij bloemrijk groenbeheer

Interessant? Deel het artikel

maaien maaibeleid wijheseweg

“Het vervangen van perken met uitheemse struiken in steden en dorpen door inheems bloemrijk grasland zorgt voor veel meer insecten en biodiversiteit, en blijkt ook nog veel goedkoper te zijn in het onderhoud. Dit blijkt uit een recent Duits onderzoek. Waar wachten we nog op?” Dat schrijft De Vlinderstichting.

In die zelfde week publiceerde RTV Oost dat uit onderzoek, uitgevoerd door de provincie, blijkt dat 66 procent van alle gemeenten achterblijft en geen ecologisch bermbeheer toepast. Met grote gevolgen voor de biodiversiteit. Raalte is een van die gemeentes, maar wil het best anders, zegt Warner Pander van de gemeente tegen Jauke Bowerdam van RTV Oost: “Wij moesten in 2012 bezuinigen en hebben gekozen voor een eenvoudig bermbeheer. Ecologisch beheer kost nou eenmaal twee keer zoveel. Maar burgerinitiatieven om de biodiversiteit in de berm te vergroten, steunen wij graag.” Salland Zoemt heeft al aangegeven daar gebruik van te gaan maken.

Rijkswaterstaat en de provincie Overijssel voeren al sinds de jaren zeventig een ecologisch bermbeleid. Dat blijkt op termijn dus goedkoper. De foto’s bij dit artikel zijn gemaakt langs wegen van de provincie (Wijheseweg), Rijksweg (N48) en de gemeente Raalte (Zuidwijklaan)

De Vlinderstichting schrijft: “In veel gemeenten is men dan ook bezig om te kijken hoe het openbaar groen aantrekkelijker kan worden voor planten en dieren. In veel gemeenteraden zijn moties aangenomen om in de gemeente meer aandacht te geven aan vlinders, bijen en biodiversiteit in het algemeen. Een van de manieren is het beheer van de grazige vegetaties in bermen en groenstroken anders te gaan doen. Het omvormen van gazon in bloemrijk grasland is daar een voorbeeld van; het gefaseerd maaien van bermen, waar dus bij iedere maaibeurt gedeelten blijven staan, een andere. Bloemrijk grasland moet jaarlijks een- of tweemaal worden gemaaid om te zorgen dat de bloemen blijven. Zie ook ‘Kleurkeur’, ontwikkeld door De Vlinderstichting en Groenkeur.

Recent verscheen een publicatie in PLoS ONE, over een Duits onderzoek waarin is gekeken naar perken met struiken. Als je die vervangt voor inheems bloemrijk grasland ineemt de hoeveelheid van vrijwel alle insecten toe, vooral als er gefaseerd werd gemaaid. En het blek ook nog goedkoper.

Hier vind je het Duitse artikel over de omvorming van struikenperken naar bloemrijk grasland.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.