Biodiversiteit

Koester de Atalanta komend najaar met een schaaltje rottend fruit

Van trekvogels is het al bijna niet voor te stellen dat ze de halve wereld rondvliegen voor zomer- en winterverblijf. Maar dan de Atalanta, een teer vlindertje, die doet dat ook! Zo even een paar duizend kilometer vliegen om hier de zomer door te brengen…

Door Emilio, De Sallandse Vlinderfotograaf

Ieder jaar trekt de Atalanta vanuit Zuid-Europa richting het noorden en vliegt in het voorjaar het Nederlandse luchtruim binnen. Deze vrij grote vlindersoort kun je overal aantreffen, als er maar voldoende nectarplanten aanwezig zijn. Als de zomer zijn einde nadert en de meeste bloemen zijn uitgebloeid, komt de Atalanta ook af op overrijp en rottend fruit.

Deze prachtige dagvlinder, die ook wel Admiraalvlinder of Nummervlinder wordt genoemd, is één van de meest voorkomende vlinders in Nederland en ook in Salland is deze soort jaarlijks ruim vertegenwoordigd. Echter zo veel als dit jaar, heb ik er nog nooit waargenomen. En dat niet op mijn vaste vlinderroutes, maar in tuinen, struiken en op muren.

Bijzonder opvallend is het aantal Atalanta’s dat rustend op muren wordt aangetroffen. Uit heel Nederland komen meldingen van deze trekvlinder, die zich soms urenlang op een deur of muur bevindt. In het najaar trekt een groot deel van de Atalanta’s weer richting Zuid-Europa, terwijl de rest in Nederland probeert te overwinteren. Van beide groepen sterft het overgrote merendeel.

Een vlindervriendelijke tip (voor dierenliefhebbers die niet in het bezit zijn van een kat): plaats vanaf september een schaal met overrijp biologisch fruit (zodat de dag- en nachtvlinders geen giftige stoffen binnenkrijgen) in uw tuin op een tafel, muurtje of andere verhoging. Geschikte overrijpe vruchten zijn: bananen, appels, pruimen, druiven en peren.

De Sallandse Vlinderfotograaf maakt deze rubriek voor Salland Zoemt.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten