Biodiversiteit Gezondheid

Hightech robot verwijdert onkruid op biologische akker

Op de akker van Landgoed Velhorst in Lochem wordt het onkruid tegenwoordig gewied door een robot. Het is nog een test, maar wel een heel serieuze. Met zo’n robot hoeft de boer niet meer met de gifspuit midden in de voedselproductie in de weer. Sterker nog, de boer hoeft helemaal niet in de weer: de robot rijdt zichzelf. Als het aan de ontwikkelaars ligt, kan de robot nog veel meer betekenen.

(overgenomen uit de nieuwsbrief van ‘het biojournaal’)

Geen Ot en Sien maar hightech
Dat de robot juist op een biologisch bedrijf wordt getest is te danken aan teler Arjen van Buuren. “Ik las dat er een kleine pilot draaide bij de WUR, maar dat is nooit echt representatief aan de praktijk. Ik was geïnteresseerd en heb een hectare beschikbaar gesteld voor onderzoek en experimenten.” Volgens Arjen laat deze proef mooi zien dat er in de biologische sector veel aandacht is voor innovatie. “Biologische boeren wordt door sommigen nog gezien als ‘Ot-en-Sien-boeren’, maar eigenlijk zij we juist heel erg bezig met moderne technieken. De Europese Commissie heeft de doelstelling om in 2030 de biologische landbouw in Europa uit te breiden naar vijfentwintig procent. Ontwikkelingen als deze zijn heel belangrijk om die doelstelling te halen.”

Pixelfarming
Het proefperceel is ingedeeld in pixels, ieder van anderhalve vierkante meter. In totaal staan er dertig verschillende gewassen. Aan de robot de taak om die gewassen via beeldherkenning te onderscheiden en het onkruid te verwijderen. “De gewassen zijn in alle fases vanaf het kiemplantje ingelezen. Met pixelfarming hebben we de meest extreme vorm van biodiversiteit toegepast, maar de robot zou ook prima kunnen werken in strokenteelt en ook in monocultuur. Dan hoeft de robot op minder gewassen te letten.”

Arbeid
De robot, die voluit RobotOne heet, is ontwikkeld door Campus Almkerk en Pixelfarming Robotics. Hagero Techniek werkt momenteel aan extra tools om de functionaliteit uit te breiden. In deze proef schoffelt en verwijdert de robot het onkruid, maar de robot is gebouwd als een alleskunner. “Wij zijn bezig om tools te ontwikkelen zodat het ook kan zaaien en planten en in de toekomst eventueel zelfs oogsten.” Als dat eenmaal realiteit wordt, scheelt dat veel arbeid. “Zeker in de biologische landbouw, waar het onkruid verwijderen veel tijd kost. Ik verwacht dat het in de toekomst steeds lastiger wordt om arbeidskrachten te krijgen, dus deze robot kan van grote betekenis zijn.”

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten