Biodiversiteit

Het Landkaartje weer waargenomen in Salland

Het Landkaartje is niet alleen een hele mooie vlinder, hij is ook heel bijzonder! Als hij zijn vleugels heeft dichtgeklapt, zie je aan de onderzijde van zijn vleugels een duidelijk landkaartpatroon. Vlinderfotograaf Emilio deelt zijn waarnemingen graag. Hij doet dat op verzoek van Salland Zoemt.

Door Emilio, De Sallandse Vlinderfotograaf

Die landkaart is niet alleen wat hem zo bijzonder maakt. Wat ècht kenmerkend is voor deze dagvlinder, is dat hij er door het jaar heen anders uitziet. De bovenzijde van de vleugels van de voorjaarsgeneratie van deze vlindersoort is namelijk oranje van kleur (met een zwart vlekkenpatroon), terwijl de bovenkant van de vleugels bij de zomergeneratie hoofdzakelijk zwart van kleur is. Het Landkaartje in voorjaarsvorm is door zijn oranje kleur – uiteraard zichtbaar als hij zijn vleugels heeft opengeklapt – snel te verwarren met andere vlindersoorten die oranjegekleurd zijn, zoals de Kleine Vos of de Distelvlinder.

Het Landkaartje heb ik op mijn vaste vlinderroutes in Raalte sinds 2018 niet meer waargenomen. U zult begrijpen dat ik enorm verheugd was, toen ik eind april van dit jaar een populatie Landkaartjes in Heino ontdekte. Ook nèt buiten Raalte heb ik dit jaar een Landkaartje gespot en ik hoop van harte dat ik deze prachtige dagvlinder de komende jaren weer in Raalte zal tegenkomen.

Wil jij graag (meer) vlinders in je tuin? Of wil je advies over het aanleggen van een stukje natuurtuin? Salland Zoemt verzamelt plannen van bewoners die woonachtig zijn binnen het projectgebied (klik op de link voor een gedetailleerde kaart), die graag een steentje willen bijdragen aan de biodiversiteit in Salland. Hierbij kunt u denken aan het planten van bomen, heggen en struiken.

De Sallandse Vlinderfotograaf maakt deze rubriek voor Salland Zoemt.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten