Biodiversiteit

Het Karmozijnrood Weeskind kom je maar zelden tegen

Een koe zegt boe omdat dat dat zo klinkt, een kieviet héét zo omdat zijn roep zo klinkt. Een haan heet in veel landen iets als Kukarika (Nepalees) en bij ons roept hij dat (kukeleku). Als je de Sallandse vlinderfotograaf over zijn waarnemingen volgt op DuurzaaminSalland zul je al ontdekt hebben dat een vlinder vaak heet naar hoe die er uit ziet. Zoals nu deze week ook weer het Karmozijnrode Weeskind.

Door Emilio, de Sallandse Vlinderfotograaf

Het Karmozijnrood Weeskind is een vrij zeldzame nachtactieve nachtvlinder, die bij warm weer ook in de schemering vliegend kan worden waargenomen.

U zult begrijpen dat ik blij verrast was, toen ik op 8 augustus vroeg in de avond een Karmozijnrood Weeskind in Raalte aantrof.

Je kunt hem spotten van begin juli tot medio september in één generatie. Deze vrij grote nachtvlinder leeft voornamelijk in oude loofbossen en de eik dient als zijn waardplant. Mijn vorige waarneming van deze nachtvlindersoort, was op 24 juli 2018 in Wijhe.

De achtervleugels zijn karmozijnrood van kleur, waarop een zwarte dikke lijn is getekend, in de vorm van de letter ‘w’. Met name als hij vliegt, valt de rode kleur van de achtervleugels op.

De Sallandse Vlinderfotoraaf schrijft deze rubriek voor Salland Zoemt.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten