Het grote groene doeboek is geheel en al coronaproof

Interessant? Deel het artikel

groene doeboekm recensie

Als je als ouder even niet meer de inspiratie hebt hoe je jouw thuiszittende kroost de laatste dagen nog kunt interesseren voor rekenen en taal, schaf je dan ‘het grote groene doeboek’ van Van Holkema & Warendorff aan. Dan hou je ze wel weer bij de les. En niet onbelangrijk: dan leer je ze meteen hoe we beter om kunnen gaan met onze aarde.

Hoe coronaproof wil je het hebben!

Het grote groene doeboek staat vol met opdrachtjes waardoor je veel van natuur en milieu leert, maar meteen ook inzicht krijgt, leert tellen, leert associëren, leert vormen te onderscheiden, en zo voort en zo voort. Het lijkt me een boek voor kinderen van een jaar of 6 tot 10 jaar, hoewel ik er geen leeftijdsgrens in heb kunnen ontdekken en eerlijk gezegd vond ik zelf een aantal spelletjes ook wel leuk om te doen 😉

Bijvoorbeeld de opdracht met zonnepanelen. Eerst 50% een plusje geven, dan 10% een krulletje en dan nog weer 30% een rondje. Hoeveel je er dan overhoudt. Genoeg nog altijd, om een eenpersoons huishouden van genoeg elektriciteit te voorzien leek me. Anderen in huize Kiekebosch werden getrokken door een als mandela getekende vlinder met maar één vleugel al ingekleurd. Ook mooi zijn de nijvere mieren die allemaal de antennetjes net wat anders op hun hoofd hebben staan. Je moet de paartjes zoeken, maar leert meteen hoe enorm goed die diertjes kunnen samenwerken. Met een woordspelletje leer je over de – eigenlijk alleen maar negatieve – fossiele brandstof-feiten.

De puzzel met moestuinbezoekers heeft ook een dubbel doel: zoeken waar de slak, het konijn en de lieveheersbeestjes in een grote tekening verstopt zitten, maar het meteen ook gewoon gaan vinden dat die dieren in de moestuin horen. Precies het tegenovergestelde wordt bereikt met een tekening van een vuilnisbelt waar je tv, autoband, waterkoker en een bus haarlak moet ontdekken. Het spelenderwijs lerende kind krijgt in een tekstballon nog even mee dat we per jaar zo’n 700 kilo afval per persoon produceren.

Om een echte milieuheld te worden, zegt het themaboek op de achterkant. En ik denk dat kinderen die in het boek aan de slag gaan, inderdaad een heel eind die kant op gaan. Anders hadden ze het misschien mooi mee kunnen nemen voor op de achterbank op weg naar het vakantieadres. Maar nu zou ik ouders adviseren het in te zetten voor thuisonderwijs.

Zodat er een generatie opgroeit die wél goed met de aarde omgaat.

Door Harrie Kiekebosch

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.