Biodiversiteit

Het Bont Zandoogje heel algemeen maar ook heel mooi!

Het Bont Zandoogje is een heel algemene soort dagvlinder, die je in heel Nederland kunt aantreffen, maar als we meekijken door de enorme telelens van de Sallandse Vlinderfotograaf vinden we ook deze ‘algemene soort’ héél bijzonder! Daarom twee foto’s erbij.

Door Emilio, De Sallandse Vlinderfotograaf

Het Bont Zandoogje kom je alleen aan de rand van een bos of een bomenrijke omgeving. Qua waarnemingen van deze prachtige vlindersoort doen Nijverdal, Olst, Wijhe, Heino en Raalte niet echt voor elkaar onder. Verspreid over al deze plaatsen heb ik meerdere populaties Bont Zandoogjes ontdekt. Maar als ik een top 3 moest maken van Sallandse plaatsen met de grootste aantallen, dan zou die er als volgt uitzien:

  1. Nijverdal
  2. Raalte
  3. Wijhe

Een mannetjes Bont Zandoogje is bijzonder territoriaal en als je hem ziet zitten op een blad, volop in de zon, dan kun je er van uit gaan dat hij de omgeving goed in de gaten houdt. Zodra er een ander mannetje in de buurt komt, vliegt hij er meteen op af om hem weg te jagen. Maar ook andere vlinders en insecten jaagt hij weg uit zijn territorium.

Deze vlindersoort is waar te nemen vanaf ongeveer eind maart tot en met half oktober, in drie elkaar overlappende generaties, waardoor hij vrijwel het hele voorjaar, de zomer en het najaar is aan te treffen. Mijn eerste waarneming van het Bont Zandoogje dit jaar, was op 10 april, in Raalte.

De Sallandse Vlinderfotograaf maakt deze rubriek voor Salland Zoemt.

 

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten