Biodiversiteit Leefbaarheid

Handboek buurtbongerds van Michiel Bussink

Overal in binnen- en buitenland zijn de afgelopen jaren mensen aan de slag gegaan met het aanplanten van fruitbomen en beheren van boomgaarden. Om te kunnen genieten van lekkere en gezonde appels, peren, pruimen, kersen en noten van eigen bodem. Maar ook om de buurt en het landschap groener, aantrekkelijker en mooier maken.

Dorps- en buurtboomgaarden zijn leerzame ontmoetingsplekken, waar bloesemborrels en oogstfeesten worden gehouden, cursussen worden gegeven en de natuurlijke rijkdom van bloemen, egels, vogels en vleermuizen wordt gekoesterd. 

Handboek buurtbongerds  is een mooi hulpmiddel voor iedereen die aan de slag wil met gemeenschappelijke boomgaarden, groot of klein. Wat is een geschikte plek? Welke bomen kies ik? Zet ik ze in rijen of kies ik voor een voedselbos? Hoe plant en verzorg ik de bomen? Maar vooral ook: hoe organiseer ik zoiets met vrijwilligers? Hoe kom ik aan geld en hoe werk ik samen met de gemeente, grondeigenaren en buurtbewoners? Hoe zorg ik dat de boomgaard ook op de lange termijn blijft behouden? En natuurlijk, hoe verwerk ik honderden kilo’s appels en peren?

In Handboek buurtbongerds heeft auteur Michiel Bussink kennis en ervaringen van vele deskundigen en bewonersgroepen gebundeld. Op een toegankelijke en aanstekelijke manier, zodat bewoners die boomgaarden aanleggen en beheren, niet opnieuw het wiel hoeven uit te vinden. En ze bovendien elkaar weten te vinden, als onderdeel van een groeiende buurtbongerdbeweging.

Michiel Bussink is auteur van een reeks boeken over landbouw, voeding, natuur en landschap. Hij teelt zelf fruit en noten en heeft jarenlange ervaring met groene bewonersprojecten, waaronder de buurtbongerd in zijn eigen dorp.

Tags

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten