Groenteafval kun je gewoon weer tot nieuwe groente laten opgroeien

Interessant? Deel het artikel

De afvalvrije Keukencyclus van Katie Elzer-Peters recensie

Een afvalvrije keuken is wel wat meer dan een keuken waarin niet meer kookt dan je opeet en waar de restjes van het voorbereiden van het eten netjes op de compostbak gaan voor hergebruik. De afvalvrije Keukencyclus van Katie Elzer-Peters doet je een fascinerende denkwijze aan de hand: het opnieuw opkweken van groente uit het afval dat achter blijft op je snijplank.

Katie is een fervent niet-producent van afval. “Als je er een keer aan begint, ga je steeds een stapje verder. Op een gegeven moment is het hartstikke leuk in de supermarkt producten te kopen zonder verpakkingsmateriaal. En denk er ook eens aan een grote emmer in de douche te zetten voor het water dat je anders laat wegstromen voordat het warme water er is.”

Je gaat iedere keer een stapje verder, zegt ze, en Katie laat zien hoe dat gaat. Je kent het wel: een verschrompelde aardappel in het keukenkastje die al weer voor zichzelf was begonnen. Snij hem in zes stukken, stop hem in de grond en je krijgt er een zak aardappels voor terug. Zonder zak trouwens, want aan afval doen we niet! Of die verrimpelde ui. Als je die door midden snijdt zie je dat er al weer een klein uitje aan het groot groeien is. Help hem daarbij. Zo kun je selderij ook door midden snijden. Gebruik de buitenkant voor de maaltijd en begin met de binnenkant je eigen productie.

In haar keuken snijdt Katie Elze-Peters de kop van wortels bijvoorbeeld bewust 2,5 van het topje af, als er tenminste wel loof aan zit. Die 2,5 centimeter gaat weer de grond in en wordt gewoon weer een nieuwe wortel. Met gemberwortel doet ze dat ook. Je koopt één keur een gember in de winkel en daarna hoef je nooit weer. Kurkuma zelfde laken een pak.

Hoe dat allemaal moet? Daarvoor geeft De Keukenvrije Keukencyclus een soort van anatomische les. Wat de wortel is, wat de stengel, waar de knopen zitten, wat een vrucht is en wat het zaad. Wat je nodig hebt voor door telen en hoe je dat het beste kunt doen.

Hartstikke leuk om te weten, hartstikke makkelijk om te doen, hartstikke gezond, een stuk lekkerder en wat je ook niet moet vergeten: je hebt er altijd prachtige bloeisels door in je vensterbank staan. Hoe goed is dat voor je binnenklimaat! Maar ook: hoe dol zijn kinderen daar niet op! Wedden dat ze daardoor veel meer groentes lekker vinden?

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.