Biodiversiteit Circulaire economie Gezondheid Klimaat Leefbaarheid

Eten is veel te goedkoop, dat gaat ten koste van het milieu

Boeren moeten niet zo veel mogelijk maar zo duurzaam mogelijk voedsel produceren, zegt Minister Carola Schouten (Landbouw) in de Volkskrant en daarom gaat ze vijf gebieden aanwijzen om proeven te doen op weg naar kringlooplandbouw.

In het AD zegt de minster dat eten zó laaggeprijsd is, dat het milieu te zwaar wordt belast, voedsel wordt verspild en boeren te weinig verdienen. Consumenten en supermarkten moeten daarom de portemonnee trekken voor een metamorfose van de Nederlandse landbouw.

Schouten bracht maandag haar ‘visie op de kringlooplandbouw in Nederland’ uit. Niet proberen zo veel en goedkoop mogelijk voedsel produceren, maar inzetten op duurzaam beheer van bodem, water en natuur. Nieuwsuur, Pauw en NOS kiezen bij de presentatie voor ‘het eten wordt duurder’. Milieuorganisaties vinden de plannen veel te vrijblijvend. Waarom proeven doen als die al lang gedaan zijn, kijk naar biologische boeren, vinden ze.

Iedereen is het er wel over eens dat de boeren een eerlijke prijs moeten hebben voor de voedsel die ze produceren, maar dat ze in ruil daarvoor ook een eerlijk product moeten leveren.

De proeven zijn onder meer in Achterhoek en Twente.

Lees hier een artikel over dit onderwerp in De Volkskrant.
En hier een artikel in het AD over de prijs van eten.
Hier vind je een infografic van alle ideeen van de minister.