Eetbaar Olst-Wijhe zet kennis van de samenleving in bij webinair op 11 februari

Interessant? Deel het artikel

Fransjan de Waard
Fransjan de Waard

Het project Duizend Bloemen gaat werk maken van citizen science: het verzamelen van ecologische gegevens door ‘gewone burgers’. Daar hoeven zij niet voor doorgeleerd te hebben, terwijl ze wel enorm bijdragen aan kennis en inzicht in de lokale situatie, zoals de stand van de biodiversiteit. In alweer het 4e webinar dat Eetbaar Olst-Wijhe organiseert, zoomen we (letterlijk) in op de mogelijkheden die lokaal in ontwikkeling zijn, waarbij iedereen met interesse kan aanhaken.

Webinar

In het webinar op 11 februari krijg je de resultaten van de vogel-, vlinder- en hommeltellingen van vorig jaar te zien, en ook de nieuwe routes in Olst-Zuid voor het tellen van vlinders, hommels, en – mogelijk ook – libelles. Je kunt uiteraard vragen stellen, en hoort hoe je mee kunt doen. Alle tellingen worden georganiseerd en verwerkt in samenwerking met organisaties als de landelijke Vlinderstichting en de Bijenstichting, die ervoor zorgen dat de gegevens niet alleen lokaal, maar ook regionaal en nationaal (letterlijk) meetellen. Voel je je geroepen? Ken je anderen voor wie dit iets zou zijn? Doe mee aan het gratis zoom-webinar, door je aan te melden via deze link: https://bit.ly/Vlinderlint-11feb

Webinar Vlinderlint en hommelsnelweg, donderdag 11 februari, 20-21.30 uur.
Je kunt voor vragen terecht bij eetbaarolstwijhe@gmail.com
www.eetbaarolstwijhe.nl

Door Fransjan de Waard

Vogeltellingen door burgers

Vogelaars, die er graag opuit gaan om vogels te zien en te herkennen, weten al dat zij – ook als amateurs, en ook als ze ergens in een uithoek wonen – van wezenlijk belang zijn voor de kennis die we landelijk hebben over de vogelstand, en de trends en verschuivingen daarin. Als burgers kunnen we onszelf namelijk beschouwen als de ‘ogen en oren’ van de samenleving, die juist lokaal een situatie jarenlang kunnen volgen. Een groot deel van de vogeltellingen wordt dan ook gedaan met behulp van vrijwilligers en vogelliefhebbers. En nu de biodiversiteit steeds meer een maatschappelijk thema wordt, en steeds meer partijen zich daar sterk voor beginnen te maken, breidt ook de interesse in ‘citizen science’ zich uit.

Vorig jaar heeft Willibrord Schuurman, een actieve natuurliefhebben in Olst-Zuid, een start gemaakt met het monitoren van de lokale vogelstand. Daarbij lopen vrijwilligers regelmatig een vooraf bedachte route, en houden dan bij wat zij daar aan vogelsoorten zien vliegen of fourageren, en welke ze horen. Dat registeren zij, en eventueel gebruik ze daar inmiddels vaak eigentijdse hulpmiddelen bij, zoals mobiele apps die vogelgeluiden kunnen herkennen, en om hun resultaten te registeren. Om vast te kunnen stellen om welke soorten het gaat, hebben zij zelf wel alvast wat kennis nodig. Voor echte beginners biedt zo’n lokale vogeltelling dus juist een uitgelezen manier om een beetje op kennis te komen, want herkenning in het veld is iets dat je moet oefenen.

Dankzij deze eerste route, en de verwerking van de gegevens, is er in beeld gekomen waar welke soorten voorkomen, en lijken te broeden, en dat verschilt duidelijk per plek. Daarom zijn er op basis van zulke resultaten ook vervolgplannen te maken: waar zou het landschap verrijkt moeten worden om bepaalde soorten broedplekken te bieden, of extra voedsel in een bepaald deel van het jaar. Waar is extra verbinding tussen bestaand landschapselementen nodig, om schuilplekken te creëren?

Proef met vlinderroute in Olst

Ook is er een proef gehouden met een eerste vlinderroute, die kronkelt door het speelterrein Slingerrijk aan de zuidkant van Olst. Daar zijn vorig jaar in het seizoen door een eerste ploegje regelmatig de langs fladderende vlindersoorten geteld. Het monitoren van vlinders is behoorlijk laagdrempelig, en dat geldt nog meer voor het tellen van hommels, dat hier in 2020 ook als experiment is opgestart. Van beide zijn mooie resultaten beschikbaar: een nulmeting, aan de hand waarvan komende ontwikkelingen zijn af te lezen.

Dit insectenproject wordt dit jaar flink uitgebreid, daarvoor zijn nieuwe tellers welkom, en wie zoiets wel ziet zitten, moet vooral aan het webinar meedoen. Daarin krijg je van alles te horen over de doelen, over hoe het allemaal werkt, en hoe je mee kunt doen. Hierbij ben je ook als ‘absolute beginner’ van harte welkom. Zeker voor het tellen van hommels is nieuwsgierigheid genoeg, en ook het identificeren van vlinders in het veld kun je leren aan de hand van herkenningskaarten – door het gewoon te gaan doen, evt. naast iemand die er wat ervaring in heeft.

Dit gebeurt allemaal in het kader van het project Duizend Bloemen, waarvoor Eetbaar Olst-Wijhe vorig jaar een aanvraag schreef aan het Innovatiefonds Samen voor Biodiversiteit; deze werd meteen in de eerste ronde verheugend genoeg gehonoreerd. Het fonds is in de wereld gezet door het landelijke programma Deltaplan Biodiversiteitsherstel, dat de hele samenleving in beweging wil brengen voor het herstel van de biodiversiteit. En Duizend Bloemen biedt dus meer inwoners van Olst-Wijhe en omgeving de kans om ook burgerwetenschapper te worden, en cruciale veldgegevens letterlijk in kaart te helpen brengen.

Fransjan de Waard is voorzitter Eetbaar Olst-Wijhe

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.