Biodiversiteit

Doe je ook mee op nationale zaaidag, met zaaibommetjes of zo?

22 April is het Nationale Zaaidag, het is de bedoeling dat je dan zo veel mogelijk zaad in de natuur strooit of plant, zodat er in de zomer en het najaar heel veel eten te vinden is voor insecten. Je kunt zaad kopen bij tuincentra, maar er zijn ook voedselbanken in het land: meer dan 1500 plekken waar je gratis zaad kunt halen. Ook in Salland doen er een paar mee.

De weggeefactie is opgezet door The Pollinators. Daar hebben zich 1500 voedselbanken (niet voor mensen, maar voor bijen) aangemeld. Als je inzoomt op de kaart van Nederland, kom je ook terecht bij uitgeefpunten in Wijhe, Lettele en Lemelerveld.

Wilde bestuivers hebben het steeds moeilijker: door onze verharde achtertuintjes en bestrijdingsmiddelen in landbouw, maar ook in tuinen en op opritten, is de bijenstand in dertig jaar met tachtig procent afgenomen en staat de helft van de bijen op een rode lijst. Een ramp, als je bedenkt dat 76% van voedselgewassen afhankelijk is bestuiving door insecten, denk bijvoorbeeld aan al ons fruit.

Met biologisch bloemzaad kun je de teloorgang vertragen en uiteindelijk stoppen.
1: stop met gif.
2: vervang verharding.
3: zaai bloemzaad!
Hier kun je zien waar je geholpen wordt met stap 3, waar je in de buurt zaad kunt halen. Maar je kunt ze dus ook wel in de winkel kopen (koop wel biologisch zaad, de organisatie adviseert het tübinger-mengsel van de Bijenstichting en een Cruydt-hoeck mengsel), of je bestelt bij de organisatie van deze actie. The Pollinators hebben twee zaadmengels die je in hun webshop kunt bestellen.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten