Biodiversiteit

Docu over das Wesepe op RTV Oost

Drie jaar geleden werd bij Wesepe een das doodgereden. Een van de jongen van deze das werd gered. Het beestje kreeg de naam ‘Wesepe’ en daar heeft RTV Oost nu een documentaire over gemaakt: ‘Het tragische leven van dasje Wesepe’, waarin ook de inspanningen van vrijwilligers en natuurbeschermers belicht worden om de das in het algemeen te redden.

In de documentaire komen mensen aan het woord die de das hebben gekend, verzorgd en meegemaakt. De docu vertelt ook het verhaal over hoe ingewikkeld  we in Nederland omgaan met natuur. Aan de ene kant doen we alles om de dieren te redden, aan de andere kant worden diersoorten net zo makkelijk weer uitgeroeid.

Van plaag tot bijna uitgestorven
Rond 1900 leefden in Overijssel duizenden dassen en was het dier een plaag voor boeren. In 1980 was de das zo goed als uitgestorven en waren er zover bekend nog twee bewoonde burchten. Dankzij een jachtverbod en beschermingsprogramma’s is de das weer terug in het Overijsselse landschap, maar de dieren hebben het niet makkelijk. De das is in verhouding het vaakst van alle wilde dieren verkeersslachtoffer. Gemiddeld wordt een das in Nederland niet ouder van 4 jaar, terwijl de dieren makkelijk 20 zouden kunnen worden.

De documentaire ‘Het tragische leven van dasje Wesepe’ zie je zaterdag 6 juli bij TV Oost om 17.30 uur. De documentaire wordt elk uur herhaald.