Biodiversiteit

De vlinderfotograaf over mannetjesplakkers en vrouwtjesplakkers

Je hebt in de natuur van die vreemde gevallen waarvan je denkt: wat is daar nut en noodzaak nu eigenlijk van. Neem het vrouwtje van de Plakker, een nachtvlinder. Dat vliegt bijna niet. En als ze voor het nageslacht gezorgd heeft gaat ze dood. Sneu toch?

Door Vlinderfotograaf Emilio

De Plakker is een prachtige nachtvlinder, die zowel overdag als ’s nachts actief is. Het vrouwtje is crème wit van kleur, terwijl het kleinere mannetje gevarieerd donkergrijs en lichtbruin van kleur is.

De vrouwtjes kunnen nauwelijks vliegen. De mannetjes daarentegen zijn actieve fladderaars, die je overdag ook vliegend kunt waarnemen. Op de foto (boven dit artikel) is duidelijk te zien hoe een vrouwtje de eitjes afgedekt met haartjes uit haar achterlijf. Vaak sterft zij korte tijd nadat zij de eitjes heeft afgezet.

Ieder jaar tref ik in Salland meerdere exemplaren van deze vlindersoort aan, waarvan de meeste in Lierderholthuis en in Raalte. Ook dit jaar ben ik vrij veel Plakkers tegengekomen. Je kunt hem als vlinder aantreffen van eind juni tot eind augustus, in één generatie.

De Sallandse Vlinderfotograaf maakt deze rubriek voor Salland Zoemt.