Biodiversiteit

De Sallandse vlinderfotograaf komt ook kleine wintervlinders tegen

Je hebt grote winters en je hebt kleine winters. Zo is dat met vlinders ook. Je hebt grote wintervlinders en je hebt kleine wintervlinders.

Door Emilio, de Sallandse Vlinderfotograaf

Twee weken geleden kwam de Grote Wintervlinder voorbij in deze rubriek. Vandaag behandelen we zijn kleinere naamgenoot: de Kleine Wintervlinder.  Zoals de naam doet vermoeden, vliegt deze algemeen voorkomende nachtvlindersoort tijdens de koude seizoenen, wat betekent dat je hem kunt waarnemen van half oktober tot eind december, in één generatie. Dit mannetje trof ik kortgeleden aan in de Wijk Blekkerhoek, te Raalte. Geregeld komen de mannetjes ’s nachts op licht af.

Evenals het Grote Wintervlinder vrouwtje, bezit deze kleinere soortgenoot hele korte vleugelstompjes, waardoor ook zij niet kan vliegen. Onder andere wilg, hazelaar, zomereik, meidoorn, berk, prunus, appel, bes en kers dienen als waardplant voor de rupsen. Hieruit valt te concluderen dat de Kleine Wintervlinder allerminst kieskeurig is qua waardplant, maar toont ook het essentieel belang aan van bomen. Juist omdat het vrouwtje niet kan vliegen, is zij afhankelijk van de boom waarop zij haar levenscyclus ooit als eitje is begonnen

De Sallandse Vlinderfotograaf maakt deze rubriek voor Salland Zoemt.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten