De Sallandse Vlinderfotograaf helpt je van je tuin een vlinderparadijs te maken

Interessant? Deel het artikel

De Sallandse Vlinderfotograaf atalanta
'@ De Sallandse Vlinderfotograaf

Deze week speciaal een rubriek van De Sallandse Vlinderfotograaf met nuttige informatie en handige tips voor tuin-bezittende vlinderliefhebbers.

Door de Sallandse Vlinderfotograaf

Eerste stap

Om te beginnen is het raadzaam erover na te denken of u uw tuin wilt inrichten als nectarkroeg voor fladderende passanten of tevens om nieuwe generaties vlinders te laten voortbrengen. In de meeste gevallen is er namelijk een verschil tussen de plant of boom waarop vlinders hun eitjes afzetten en waarvan de rups eet; de zogeheten waardplant en de plant waaruit de volgroeide vlinder nectar nuttigt via zijn roltong; de nectarplant.

Een goed voorbeeld is brandnetel. Hierop leven de rupsen van onder meer de Dagpauwoog, Atalanta, Gehakkelde Aurelia, Kleine Vos en het Landkaartje. Echter na hun verpopping en transformatie naar vlinder, drinken ze nectar van paardenbloem, pinksterbloem, judaspenning, winterheide, sneeuwbal, vlinderstruik, koninginnenkruid, lavendel, hemelsleutel, ijzerhard en herfstaster. Houd er dus rekening mee dat vlinders van voedsel voorzien, niet automatisch betekent dat u een geschikte habitat creëert voor het nageslacht.

Eén plant, twee functies

Toch zijn er genoeg vlinders die zowel tijdens hun rups-stadium als imago (volgroeide vlinder), van één plant leven. Een aantal voorbeelden zijn: de Eikenpage (eik); het Oranjetipje (onder meer pinksterbloem en look-zonder-look); het Heideblauwtje (dophei); het Icarusblauwtje (voornamelijk rolklaver) en de Gewone Heispanner (struikhei).

Een vlinderparadijs

Kortom, een voor vlinders geschikte tuin, bevat een gevarieerde aanplant. Maar daarmee zijn we er nog niet. Ook van groot belang zijn schaduwrijke en beschutte plekken. En voor overwinteraars zoals de Citroenvlinder en Gehakkelde Aurelia, fungeren een hoopje afgevallen bladeren of een bundel takken als ideale overwinterplaats.

Hieronder volgt een lijst met veel gebruikte nectarplanten en waardplanten.

Nectarplanten Waardplanten
Paardenbloem  
Pinksterbloem Pinksterbloem
Judaspenning  
Winterheide  
Struikhei Struikhei
Sneeuwbal  
Duizendblad  
Koninginnenkruid  
Vlinderstruik  
Lavendel  
Hemelsleutel Hemelsleutel
IJzerhard IJzerhard
Herfstaster  
Look-zonder-look Look-zonder-look
  Brandnetel
Rolklaver Rolklaver
Speerdistel Speerdistel
Kale jonker Kale jonker
Akkerdistel Akkerdistel
Dophei Dophei
Eik Eik
Meidoorn Meidoorn
  Wilg
Damastbloem Damastbloem
Margriet  
(Wilde) geranium  
Braam Braam
Peen Peen
  Klimop
Jacobskruiskruid Jacobskruiskruid
  Schapenzuring
  Veldzuring
  Koolsoorten (bloemkool, spitskool, spruitkool, boerenkool etc.)
  Venkel

 

Op de foto – genomen in eigen tuin – staat een Atalanta, die nectar aan het nuttigen is op vlinderstruik. Elk jaar trekt deze vlindersoort vanuit Zuid-Europa naar het noorden en vliegt rond april het Nederlandse luchtruim binnen. Ze brengen in de zomer een nieuwe generatie voort en trekken aan het eind van de zomer richting Zuid-Europa.

De Sallandse Vlinderfotograaf maakt deze rubriek voor Salland Zoemt.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.