Biodiversiteit

De Sallandse vlinderfotograaf blikt terug op 2020

Deze week blikken we terug op het afgelopen jaar. Een bewogen jaar. Niet alleen het contact met mensen verliep anders dan ik gewend ben, ook het monitoren van vlinders liep voor mij anders dan voorgaande jaren.

Door Emilio, de Sallandse vlinderfotograaf

Waar ik normaliter door heel Salland fiets om op mijn vaste looproutes vlinders te tellen, bleef ik in 2020 voornamelijk in en om Raalte vlinders monitoren.

Als ik dat van de positieve kant bekijk, heb ik mij volledig kunnen focussen op de vlinderstand in Raalte, wat een schat aan informatie heeft opgeleverd. Daarnaast heb ik meer tijd en energie gestoken in het geven van voorlichting, met betrekking tot het kappen van bomen en wat dat voor effect heeft op met name nachtvlinders, waarvan het overgrote deel een specifieke boom als waardplant heeft.

Ook heb ik meer tijd gebruikt om het gedumpte afval op mijn vaste vlinderroutes (waarvan er meerdere zijn gelegen langs een autoweg) op te ruimen. En ik ben nogal wat tegengekomen: blikken bier (met en zonder alcohol), pakjes shag, sigarettenpakjes, volle luiers, verpakkingen, flessen, tassen, mondkapjes et cetera.

Maar natuurlijk heb ik ook prachtige en onvergetelijke vlinder momenten meegemaakt. En één belevenis met een Icarusblauwtje vrouwtje heeft bijzonder veel indruk op mij gemaakt. In mijn ogen staat zij symbool voor kracht! Wat zij, als teer vlindertje heeft moeten doorstaan, is met geen pen te beschrijven. Haar directe leefomgeving is platgetrapt en overreden door auto’s met aanhangwagen, toch heeft zij al die ellende overleefd en is als tweede generatie Icarusblauwtje op die locatie verpopt en uitgevlogen!

Ik wens u allen een gezond en voorspoedig 2021 toe.

De Sallandse Vlinderfotograaf maakt deze rubriek voor Salland Zoemt.


Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten