Biodiversiteit Gezondheid

De Sallandse Heuvelrug is weer paars: dus gaan!!!

De heide op de Sprengenberg – de Sallandse Heuvelrug – staat weer in bloei. Dit jaar zie je echter ook witte en gouden vlekken in het paarse landschap. Natuurmonumenten heeft namelijk velden boekweit en winterrogge aangelegd. Die zitten vol met stuifmeel en nectar voor insecten. De ‘voedseltafel XXL’, noemen ze het zelf.

De Sallandse Heuvelrug is het grootste heidegebied van west Europa en het is daarmee officieel een internationaal natuurreservoir. Dat hebben wij zo maar in onze Sallandse achtertuin liggen. Beetje afhankelijk van waar je woont, maar met de elektrische fiets ben je er met een half uurtje.

Moet je dezer dagen toch maar eens ondernemen! Om te zien hoe tussen de heide de akkers bloemen en kruiden terug gebracht worden. “We woelen wat in de grond”, legt Natuurmonumenten uit, “brengen kalk en mest op en zaaien eigen bloemrijk zaaigoed. Na twee jaar geven we de akkers terug aan de natuur. Dan ontstaan er kleine bloemrijke graslanden die eigenlijk onmisbaar zijn voor insecten op de heide.”

Het is een onderdeel van het herstel van de heide waaraan Natuurmonumenten samen met Staatsbosbeheer en de provincie aan werkt. Eigenlijk is heide helemaal geen natuurlijk ‘dingentje’. Het is ontstaan doordat boeren vroeger er hun schapen op lieten grazen. Die beesten hielden alles kort en daardoor kreeg de hei zijn kans. Niet voor niets dat je nog steeds schapenkuddes op de Sprengenberg ziet lopen. Natuurmonumenten zet ook maaien, branden en toevoegen van kalk in om de heide te behouden en het oppervlakte te vergroten.

Meer weten? Zie ook www.sallandseheuvelrug.nl

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten