Biodiversiteit

De Mi-Vlinder op een aantal plaatsen actief in Salland

Vorige week was de Sallandse Vlinderfotograaf nog druk in de weer bij de waterspeelplaats aan Aver Heino’s weg waar Salland Zoemt een wildmengsel zaaide. Dat was vlinders niet ontgaan. Dit weekend weer iets bijzonders. Een nachtvlinder die overdag actief is.

Door Emilio, De Sallandse Vlinderfotograaf

De Mi-Vlinder is een dagactieve nachtvlinder, die op een aantal gebieden in Salland kan worden waargenomen. Hij vliegt van eind april tot eind juni in één generatie. Met zonnig weer is hij actief op zoek naar nectarplanten, waaronder margriet. Op een bewolkte dag, rust deze vlindersoort in voornamelijk schaduwrijke begroeiing, zoals hoog gras en dicht (struik)gewas.

Op de bovenvleugels van de Mi-Vlinder bevindt zich de tekening van een karakteristiek gezicht en het behoeft geen levendige fantasie om er een bepaald profiel in te zien. In voorgaande jaren trof ik eind april deze vlindersoort als eerste aan in Nijverdal, echter dit jaar heb ik hem daar niet waargenomen, wat ik in de onderste passage nader zal toelichten. In de buurt van Haarle heb ik dit voorjaar daarentegen meerdere populaties ontdekt.

Aan het begin van dit jaar kwam ik tot de treurige ontdekking, dat in één van de leefgebieden van de Mi-Vlinder in Nijverdal een hut was gebouwd door jongeren. Ik heb Staatsbosbeheer hierover ingelicht en zij hebben binnen enkele dagen de hut keurig verwijderd, waar ik uiteraard bijzonder blij mee was. De toekomst zal uitwijzen in hoeverre de bouw van de hut, het neergooien of neerleggen van de fietsen en het spelen van de jongeren van invloed is op de vlinderstand aldaar.

De Sallandse Vlinderfotograaf maakt deze rubriek voor Salland Zoemt.

 

 

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten