Biodiversiteit

De Kleine Vuurvlinder is een prachtig vlindertje!

“De Kleine Vuurvlinder is een prachtig vlindertje! Heel levendig en ongelofelijk snel.” Als je met Emilio, de Sallandse Vlinderfotograaf op pad bent hoor je die eigenschappen, maar zie je ineens ook veel meer vlinders. Daarom iedere week even extra aandacht voor vlinders in Salland.

Door Emilio, De Sallandse Vlinderfotograaf

Jaarlijks neem ik in Salland begin mei de eerste Kleine Vuurvlinder waar. Zo vroeg in het voorjaar, blijft het meestal bij één waarneming per gebied dat ik doorkruis. De tweede en derde generatie van deze vlindersoort zijn in aantallen een stuk ruimer vertegenwoordigd (tussen de 2 en 5 vlinders per vlinderroute).

Qua nectarplanten is de Kleine Vuurvlinder allerminst kieskeurig, ook al lijkt het soms of hij een voorkeur heeft voor duizendblad. Ondanks zijn grootte en enorme beweeglijkheid, laat hij zich toch vrij eenvoudig spotten. Dit komt deels omdat hij niet tot een zeldzame soort behoort en verspreid over het hele land voorkomt en daarnaast omdat je hem vrijwel overal kunt aantreffen; langs wegbermen, akkerranden en op heidevelden, braakliggende terreinen, kruidenrijke grasvlakten, kapvlakten in duinen en tuinen.

Ik wens u allen een hele fijne, vlinderrijke, maar bovenal gezonde zomervakantie toe!

De Sallandse Vlinderfotograaf maakt deze rubriek voor Salland Zoemt.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten