Biodiversiteit

De Agaatvlinder voor het eerst in Raalte gespot

Wat is nou een mooie nachtvlinder? Welke is de mooiste? En welke de allermooiste? Vlinderfotograaf Emilio vindt dat een moeilijke keus. Maar wij als leek, wij moeten eerst beginnen met ze überhaupt waar te nemen…

Door Emilio, De Sallandse Vlinderfotograaf

De Agaatvlinder is een nachtactieve nachtvlinder, die je overdag alleen zult aantreffen als het zwaarbewolkt is of op een schaduwrijke plek.

Deze vlinder komt verspreid over het hele land voor, zo ook in Salland.

Ondanks het gegeven dat hij niet tot een zeldzame soort behoort, heb ik de Agaatvlinder in de afgelopen jaren maar vier keer waargenomen in Salland: tweemaal in Wijhe, één keer in Nijverdal en dit jaar voor het eerst in Raalte. Dat was op 20 mei, dus het betrof een eerste generatie van deze nachtvlindersoort. De tweede generatie zul je vooral aantreffen tussen augustus en oktober. Twee van mijn waarnemingen – een aantal jaren terug – waren in september.

Ik betrap mijzelf er met vrij grote regelmaat op, dat ik van een bepaalde nachtvlinder zeg: “Dit vind ik één van de mooiste nachtvlinders.” U zult begrijpen dat mijn lijst met favorieten behoorlijk lang is. Ik vind de Agaatvlinder bijzonder mooi getekend en de combinatie met een prachtig gekartelde vleugelrand, maken hem heel speciaal. Wat deze foto uniek maakt, is dat de vorm van het blad waarop de Agaatvlinder rust, precies overloopt in de tekening van de vleugel. Geweldig!

De Sallandse Vlinderfotograaf maakt deze rubriek voor Salland Zoemt.