Biodiversiteit Klimaat

Bomen in de wei, koeien blij

Boeren pakken tijd en geld als ze egale stukken land tot hun beschikking hebben. Je kunt dat sneller maaien en mesten, de maïs kun je er veel effectiever op verbouwen en oogsten. Maar die winst op korte termijn is geen winst op lange termijn.

De biodiversiteit heeft er onder te lijden. Als je schakels uit het eco-systeem haalt, dondert de hele blokkentoren uiteindelijk in elkaar. Je zult steeds meer kunst- en vliegwerk nodig hebben om die toren te stutten, maar die wedstrijd gaan we niet winnen.

Af en toe een boom in het landschap, hier en daar een houtwal, is noodzakelijk voor de biodiversiteit. Voorbeeld: kleine zoogdieren hebben er een schuilplek aan. Iets grotere zoogdieren, maar ook roofvogels en uilen, hebben daar weer voedsel van.

Bomen zetten ook CO2 om in zuurstof, hun blad is gratis compost, ze zijn goed voor de waterdoorlatendheid van de bodem en ze geven schaduw. Over kringloop gesproken: koeien die lekker in de schaduw staan zweten minder en hebben daardoor minder voedsel nodig!

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten