Biodiversiteit

Bokashi: van bladafval naar bodemverbeteraar

Op initiatief van agrariërs Wienen en Neimeijer en ‘Bij de Oorsprong’ is de gemeente Raalte vorig jaar gestart met de pilot Bokashi. Een deel van het blad uit bladbakken en het blad wat vrijkomt bij groenwerkzaamheden van de gemeente wordt verwerkt tot duurzaam Bokashi-materiaal.

Bokashi is het Japanse woord voor ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’. Het betreft het omzetten van groen- of bladafval in organisch materiaal, waardoor het ingezet kan worden als bodemverbeteraar. Het bladafval wordt luchtdicht in een depot verpakt, waarna er onder lage temperatuur omzetting plaatsvindt: een fermentatieproces. Na een periode van acht tot tien weken ontstaat er humusrijk, organisch materiaal.

Agrariër Jeroen Neimeijer: “Wij hebben een biologisch varkensbedrijf net buiten Heino en zijn altijd opzoek naar manieren om bedrijfsprocessen te verduurzamen. Drie jaar geleden hebben wij voor het eerst Bokashi-materiaal laten aanvoeren. Het duurzame materiaal leidde tot goede resultaten op het land. De bodem houdt meer CO2 vast en het bodemleven krijgt een enorme boost qua voeding, waardoor het optimaal kan functioneren. Ook agrariër Berdi Wienen is enthousiast: “Wij fokken en houden rund- en melkvee en vinden het belangrijk dat de grond goed en gezond is voor onze dieren. Met het Bokashi-materiaal kunnen we dat realiseren. Samen met Neimeijer ontstond het idee om het materiaal in samenwerking met de gemeente Raalte zelf te maken. Ik ben erg benieuwd naar de resultaten van de pilot.”

In het najaar van 2018 is er ruim 600 ton aan blad ingezet voor de pilot. Het blad ligt inmiddels al een aantal weken in het depot op het terrein van de agrariërs. Het organisch materiaal wordt straks door de beide agrariërs en de gemeente gebruikt. Het eerste materiaal zal naar verwachting in maart kunnen worden ingezet.

Zelf Bokashi maken
Wist je dat je zelf eenvoudig Bokashi-materiaal kunt maken van groenafval? Op www.bijdeoorsprong.nl/bokashi vind je een filmpje met de benodigdheden en een handig stappenplan.

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten