Biodiversiteit

2020 is voor Sallandse begrippen een topjaar voor het Oranjetipje

Op mijn vaste looproutes heb ik tot dusver 16 Oranjetipjes waargenomen, wat uitzonderlijk veel is. Dat schrijft vlinderfotograaf Emilio Metting die voor Salland Zoemt vlinders in Salland vastlegt. 2020 Is volgens Emilio voor Sallandse begrippen een topjaar voor het Oranjetipje.

Door Emilio Metting

Het Oranjetipje is een kleine dagvlinder uit de familie van de witjes. Vooral de mannetjes zijn makkelijk te herkennen aan de grote oranje vlek die zich bevindt aan de vleugeltip van de voorvleugels. Bij de vrouwtjes echter ontbreekt deze en lijken qua uiterlijk – op het eerste gezicht – een beetje op een Klein Koolwitje. De onderkant van de vleugels is bij zowel het mannetje als het vrouwtje afwisselend geelgroen van kleur.

Uiteraard hoop ik dat deze trend van steeds meer Oranjetipjes zich blijft voortzetten. De eerste waarneming van het Oranjetipje dit jaar deed ik eind maart, wat vrij vroeg is voor deze voorjaarsvlinder. Dat het jaarlijks steeds eerder lente wordt, is duidelijk van onderstaande tabel af te lezen:

 

Eerste waarneming Oranjetipje 2018 03-05-2018
Eerste waarneming Oranjetipje 2019 09-04-2019
Eerste waarneming Oranjetipje 2020 28-03-2020

 

Voeg reactie toe

Klik hier om een reactie achter te laten