Biodiversiteit Leefbaarheid

1.1 miljoen bomen erbij in Overijssel, voor elke inwoner één 

Provincie Overijssel heeft een actieplan opgesteld om de komende jaren 1.1 miljoen extra bomen te kunnen planten. Voor elke inwoner 1 boom! Samen met Matthijs Nijboer, directeur Natuur & Milieu Overijssel (NMO), heeft gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher van de provincie Overijssel vorige week de starthandeling verricht voor het lanceren van het platform www.iedereeneenboom.nl.

Door de provincie Overijssel

Mede namens de andere partners uit natuur voor Elkaar zoals Landschap Overijssel en Overijssels Particulier Grondbezit roepen de twee voortouwnemers NMO en de provincie iedereen op om mee te helpen bij het planten van 1.1 miljoen bomen in Overijssel.

Kijk maar eens op www.iedereeneenboom.nl. Naast de actuele teller (staat nu al op 15.445 bomen) staat daar een overzicht wat er allemaal gebeurt in de verschillende buurten en regio’s. Helpen kan door zelf een boom te planten en deze aan te melden op de website. Maar grond beschikbaar stellen, een projectidee delen of voor cofinanciering zorgen behoort ook tot de mogelijkheden. Provincie Overijssel stelt zelf ook grond beschikbaar om bij te dragen aan de 1.1 miljoen bomen: namelijk 44 hectare, een kleine 80 voetbalvelden.

Gert Harm ten Bolscher: ‘Natuur is overal in Overijssel te vinden en niet alleen in de beschermde natuurgebieden, maar juist in onze directe woonomgeving. Je eigen tuin, het park of de boomgaard waar je vaak langs komt. Wij willen de natuur dichter bij onze inwoners brengen en hun initiatieven steunen! Bomen maken onze wereld mooier. Ze zijn het thuis voor vele vogels, insecten en andere kleine dieren. En bovendien zorgen ze voor schone lucht, schaduw en droge(re) voeten na een flinke regenbui.’ Matthijs Nijboer vult aan: ‘En heb je afgelopen tijd een nieuwe boom geplant? Meld hem aan, dan telt-ie mee met de 1.1 miljoen! Zo verhuist Overijssel #inhetbos!’

Iedereen een boom is een project van Natuur voor Elkaar: samen met vele partners brengen we natuur dichter bij inwoners en werken we aan het Beleven, Benutten en Beschermen van ons groen.

1 reactie

Klik hier om een reactie achter te laten

  • Moi, ik ben al jaren een soort bomen guerrilla euh man. Dat heeft niks met gorilla’s te maken…
    Ik kom eigenlijk overal en zie veel goeie initiatieven en verse aanplant. Behalve eigenlijk ik de gemeente Raalte waar ik woonachtig ben. We zouden het ruilverkaveling-slachtoffergebied moeten herstellen. We lopen vaak gênant te koketteren mbt het fantastische coulissen landschap, waar verrekte weinig van over is. Ik zou schrikken wanneer ik als toerist nietsvermoedend deze kant op kwam. Meer verbinding tussen de ‘heuvels’ (van lemelerberg tot Luttenberg en van Luttenberg naar Haarle en Hellendoorn bijv.). We leven in een mooi gebied maar het kan zoveel beter. Het stuk tussen lemelerberg en Luttenberg is een schrale deprimerende bedoening Dit geldt ook voor het stuk tussen Luttenberg en Hellendoorn. Ook opvallend: het volk dat hier woont…genade wat een deprimerende erven. Ik zie meer kitscherige Apenbomen (en daar zit de foeke: men haat blad en wil praktisch) dan Hollands loof. De Engelsen hebben ‘green belts’ waarom wij niet? Om in de buurt te blijven: zie Raalte noord eens aan je rechterkant opdoemen met l’veld/l’berg in je nek. Foi toch, een ratjetoe aan lelijk alfa-aap gepruts. Een zoom van groen erlangs en hoppa! De term win-winsituatie gebruik ik liever niet maar wat betreft zonnepaneel parken; ik ben voor. Maar dan wel omzoomd met groen. Zo suggereren we een bos en kunnen we tevens die winderige ruilverkaveling-gebieden aanpakken. Volgens mij wordt er teveel overleg gepleegd; groen heeft prioriteit. Ook voor de schrale ‘de boel aan kant’ mensen. Het is inmiddels zo klaar als een klontje dat groen (ook al is het in het onderbewuste) een aap euh mens goed doet. Groeten, Arjan Pronk.